top of page
Skribentens bildWildsided staff

Maximalism vs Minimalism

Uppdaterat: 17 jan. 2020

År 2009 kom två av varandra oberoende (och motsägelsefulla) händelser att bli startpunkten på jakten efter framtidens löparsko, och vägen till en global marknad för sportskor värd 100 miljarder dollar.


På andra sidan Atlanten publiceras i maj 2009 Chris McDougalls legendariska (i löparkretsar) bok Born to Run. Under fyra månader ligger boken på NY Times topplista och säljer snabbt över tre miljoner exemplar. I boken jagar McDougall en lösning för att slippa de löprelaterade skador som konstant plågar honom och hindrar honom från att springa. Han beskriver hur löpskadorna ökat dramatiskt sedan introduktion av den moderna löparskon i början av 1970-talet. Fram tills dess konstruerades löparskor av mycket tunna sulor och ovandelar och skon hölls ihop, och fast på foten med hjälp av snörningen. Men 1972 tar utvecklingen fart; Nike prövar att hälla olika gummiblandningar i våffeljärn och introducer snart sin arketypiska suldesign och snart börjar man också experimentera med lösningar för att dämpa påkänningen vid isättning av hälen. Skorna blir mer och mer tekniskt avancerade och ett innovationsrally som pågår än idag, startar.


Motreaktionen startar med McDougalls bok och myten om Tarahumara stammens långdistanslöpare som springer sträckor motsvarande ultramaraton i enkla sandaler tillverkade av begagnade bildäck. Barfotalöpning, eller löpning med minimalistiska skor växer till en rörelse och argumentationen bygger på att människan (precis som djuren) naturlig föds med rätt förutsättningar att springa och att moderna uppbyggda skor förstör den instinkten och i förlängningen kan orsaka skador. Skotillverkarna blir inte sena att anpassa sig och snart erbjuder varje varumärke som vill räknas en låg sko, utan uppbyggnad och dämpning, med ett kraftigt minskat drop.



En skos drop beskriver måttet i höjd mellan hälpartiet och tåpartiet där foten vilar i skon, alltså egentligen hur mycket foten lutar framåt. Lutningen påverkar löpsteget och hur foten sätts i marken när du springer. Ett lågt till medium drop (0-8 mm) styr dig att landa på den främre delen av foten först. Ett högre drop (10-12 mm) syftar till att få hälen att landa först.

I det här ögonblicket, när världen springer naturligt, som vi var skapta, med hjälp av vår medfödda instinkt, lätt på tå, iförda tunna löparskor eller femfingers barfotaskor i en hyllning till mottot ”less is more”, beslutar sig två fransmän, Jean-Luc Diard och Nico Mermoud, att lansera en löpsko så svullen, uppbyggd och väldämpad att den syntes hämtad direkt från TV-shop. ”More is more” argumenterar upphovsmännen till den nya skon. Clownskor mumlar skeptikerna.


2009 föds varumärket Hoka One One. Namnet är maori och betyder ungefär ”att flyga över jorden”. Uttalet är ”Ho-Ka Own-ei Own-ei” och inget annat. Hokas idé om oversize inspireras av utvecklingen inom annan teknisk sportutrustning vid den här tiden; skidor för utförsåkning blev bredare och gav bättre flyt i snön, mountainbikes flöt smidigt över tuff terräng tack vare stora tjocka däck och fjädring. Till och med tennisrackets blev större och större, för en ökad sweet spot. Bigger is better.


Hokas första sko, Mafate, var ingen omedelbar succé. Inköparna var skeptiska och det var inte förrän ett antal långdistanslöpare konverterade från minimalistrenden och började vinna prestigefyllda ultramaratonlopp i Hokas som det vände. Minimalistlöpare hade samtidigt börjat uppleva problem och skador och marknaden för de små, lätta skorna krympte snabbt. 2010 hade de utgjort en tredjedel av marknaden men redan 2013 var andelen minimalistskor nere på blygsamma femton procent. Idag räknar man med att mellan 40 och 60% av alla ultralöpare använder Hokas eller andra maximalistskor



Minimalistsko eller maximalistsko? Båda har en grupp lyriska och övertygade löpare redo att argumentera för den ena eller andra filosofin. Säkert är dock att en sko med litet drop kräver mer av sin löpare eftersom det är mer krävande att landa på framfoten. Byter man från ena typen av sko till den andra, eller till en sko med litet eller inget drop krävs en infasningsperiod med kortare löppass för att träna upp fot- och höftmuskulatur.

134 visningar0 kommentarer

Comentários


bottom of page